SNIADANIEOBOWIĄZKOWA

DIETA

 

 

 

DIETA NIE
ZNACZY GŁODÓWKA!

Indianie z dżungli radzą
wstrzymać się od pokarmu
przez kilka dni, ale...
Oni są inni!

 

Jedzą duże ilości (upolowanego) mięsa
i żyją 
w warunkach wiecznej cieplarni, gdzie rozwój bakterii i grzybów jest błyskawiczny. - Bez uprzedniego oczyszczenia organizmu peruwiański napój sponiewierałby ich niemiłosiernie.

 

 

Nie ma sensu pus 
bezkrytycznie przenosić indiańskich zwyczajów na nasz grunt!  W klimatach półkuli
północnej tylko osoby wyćwiczone zdolne są znieść kilkudniową głodówkę bez problemu. 
Pozostali - bez odpowiedniego przygotowania i koniecznej wiedzy (o okresie wstępnym,
cyklach przyrody...) - w pierwszej fazie uwalniają jedynie mnóstwo toksyn, a w rezultacie
cierpią na bóle głowy i masę innych dolegliwości. I gdy taki, zaatakowany toksynami
człowiek przemierza setki km autostradą lub tłoczy się na dworcach i lotniskach, jego głód
staje się torturą! Szczególnie w miesiącach zimowych.

 Nazbyt często słyszałam skargi od osób sumiennie wyposzczonych, że w trakcie rytuału nie
mogły przestać myśleć o jedzeniu!
Odkąd zdarzyły mi się przypadki oświeceń dopiero po tym, jak umęczeni delikwenci
w przerwie po prostu się najedli, wyciągnęłam wnioski;

 

 

far JEDZENIE, 
KTÓREJEST LEKARSTWEM, POTRAFI BYĆ STOKROĆ LEPSZE NIŻ GŁODÓWKA! 

Człowiek dojrzały do oświecenia, osiągnie je bez zbędnej ascezy, zatem w miejsce
głodówek godna polecenia jest wegetariańska bądź wegańska bio-dieta, oparta na 
zdrowych warzywach.
Czas jej trwania każdy ustala indywidualnie dla siebie. U jednych będzie to miesiąc,
u innych - jeden dzień... Zasadą jest, że im więcej starań, tym pewniejsza NAGRODA
w trakcie rytuału.

 

Największą wagę przykładam do 
przygotowań duchowych czyli medytacje, relaksacje... - tak długo przed planowanym
spotkaniem, jak to tylko możliwe (patrz: Ceremonie w Czechach).

 

 

Co do palaczy: 
alm
Nie polecam rzucania nałogu tuż przed ceremonią, gdyż głód nikotynowy bardziej przeszkadza 
wyciszeniu niż samo palenie. O wiele przyjemniej jest rzucić złe nawyki PO CEREMONII, choćby 
dlatego, że dzieje się to wówczas (jeśli ma się dziać) automatycznie i bez wysiłku.

Tylko chemiczne "pożywienie", a przede wszystkim leki, alkohol i wszelkie "prochy" należy
bezwzględnie odstawić - absolutnie wszystkie (patrz:
zagrożenia )

 

Osoby,
które
prowadziły niehigieniczny tryb życia, a pragną się teraz rozwijać i wiele doświadczyć,
muszą zadbać szczególnie o szyszynkę... Patrz: mistyczna szyszynka

 

 


 

 

 

rgdRYGORYSTYCZNA

DIETA 

OBOWIĄZUJE

12 GODZIN

PRZED  I

PO CEREMONII

 

PRODUKTY 
ZAKAZANE !!!

 

Jeszcze raz proszę, nie przenoście
indiańskich zasad na nasz grunt. Nasze żołądki, przyzwyczajenia jedzeniowe i enzymy trawienne są inne. 

 

 

 

Minimum 12 godzin PRZED i PO wypiciu ayahuaski 
odstawiamy żywność, która może spowodować nudności, silne bóle, zawroty głowy lub poważniejsze kłopoty ze zdrowiem (w skrajnych przypadkach śmierć)!

 

- wszystkie rodzaje starych i długo dojrzewających żółtych serów (świeże dozwolone)banan
- wszystkie produkty fermentowane
- mięso, jaja, suche i sfermentowane kiełbasy
- ryby suszone i mrożone (świeżo złowione ryby i kawior są dozwolone)
- ostre przyprawy (pieprz, chili...)
- nadmiar soli
- cukier w nadmiarze,
- czekolada, kakao...
- napoje zawierające dużo cukru i sztucznie barwione
- mleczne kultury bakteryjne - szczególnie jogurty, maślanka, kefiry
- kofeina - a więc kawa, coca cola... 
- czarna herbata, energy drinki
- produkty kiszone jak kapusta, ogórki...
- warzywa strączkowe i kukurydza
- soja i wszystkie produkty z soi (sos sojowy)
- owoce  
- orzechy i orzechy ziemne
- drożdże
- żeń-szeń
- środki na katar typu otrivin
- gałka muszkatołowa (w dawkach psychoaktywnych)
- wszelkie inne substancje psychoaktywne
- Pszenica nie jest zakazana, ale gluten wzmaga wytwarzanie śluzu,
co w czasie wymiotów jest bardzo nieprzyjemne.

W Amazonii
szamani zezwalają np. jeść banany, 
ale oni sięgają po nie... prosto z drzewa.
Przejrzałe objęte są już zakazem, a dla nas żaden banan nie jest naprawdę świeży
i... mógł być czymś posypany w transporcie.

 

 

A5Ś M I E R T E L N I E  NIEBEZPIECZNE SĄ są:

- alkohol (w każdej postaci)
- leki antydepresyjne
- tabletki przeciwbólowe
- tabletki nasenne
- tabletki i syropy na kaszel (zawierają opiaty -np. kodeinę czy narkotynę)
- środki antyalergiczne
- meskalina (kaktusy peyotl i San Pedro)
- makromeryna - efedryna i pseudoefedryna
- fentermina (lek hamujący łaknienie)
- ....itp.
Każdy, kto zażywa jakiekolwiek leki, musi poprosić lekarza o zgodę na przerwanie kuracji lub zrezygnować z ceremonii.

 

 

A7Ponadto wykluczamy;

Sól, cukier i olej  (używać w ilościach śladowych a najlepiej - wcale).  

- Sól podwyższa ciśnienie, aya również i w sumie może to być niebezpieczne.

Cukier atakuje nadnercza, od których zależy proces produkcji gruczołów dokrewnych,
w tym niezbędnej nam melatoniny i DMT

Olej od wieków używali nasi przodkowie przed suto zakrapianymi imprezami, żeby
się nie upić. - Opóźnia wchłanianie wszelkich substancji.

 

Diety należy przestrzegać bezwzględnie przez 12 godzin PRZED I PO CEREMONII.

 

 

7 peganum harmalaMAO to enzym,
odpowiedzialny za rozpad wiązań chemicznych w organizmie.
Rozkłada także DMT.
Inhibitory MAO (iMAO) jak ruta stepowa (foto) lub liana - ayahuasca blokują
pracę tego enzymu, lecz wówczas niektóre pokarmy nie ulegną rozkładowi i
zamienią się w truciznę.

Kończy się to najczęściej silnym bólem głowy, wzrostem ciśnienia, zaburzeniami
nastroju, emocji i aktywności. W skrajnych przypadkach występują zespoły
depresyjne i hipomaniakalne... Słyszałam nawet o przejściowych objawach,
zbliżonych do schizofrenii.
A przy niektórych pokarmach możliwy jest nawet zgon.

 

I UWAGA!
Ponieważ nie znamy 
tolerancji ayahuaski na pestycydy, herbicydy, ulepszacze,
spulchniacze, barwniki i konserwanty... ,nie wiemy, czy tzw. żywność dozwolona
rzeczywiście jest dla nas bezpieczna. Najlepiej jest stosować pożywienie BIO!

 

 


 

 

 

wrwPRODUKTY

DOZWOLONE 

 

 

 

W miejscu MOCY,
w tzw. "świętym gaju"
szamanów proste, naturalne, 
roślinne posiłki z produktów
biologicznych  doskonale
wspomagają oczyszczanie
ciała i umysłu.

 

Po takim jedzeniu ceremonia
ma szansę mieć spokojniejszy, a nawet bardzo łagodny przebieg. . 
Odkąd karmię gości w ten właśnie sposób, obserwuję  znaczny mniejszy ruch do łazienki.  

 

PRZYKŁADY DIETY jpzd

 śniadanie: 
wafle ryżowe, orkiszowe 
albo chleb razowy z nisko słodzonym dżemem, sałatą 
i pomidorem + pasta ze słonecznika lub - wykwintniej - z oliwek.

Doskonały jest pasztet z kaszy gryczanej, pieczonych warzyw lub marchewki i dyni,
płatki owsiane na wodzie, twarożek ze szczypiorkiem, młody żółty ser, nisko słodzony
dżem. + herbata ziołowa, naturalna woda.

 

 

ybW czas
przedwiośnia z radością serwuję gościom także świeżą wodę brzozową

 

UWAGA!
Zagorzali amatorzy dużej ilości porannej kawy, jeśli nie mają wrzodów, mogą przyrządzić
sobie ekologiczną (!!!) Yerba Matę. Wprawdzie zawiera ona śladowe ilości zakazanej kofeiny,
lecz mniej szkody wyrządzi maleńka jej dawka niż "szok", wynikający z głodu nałogowca.

Yerba dodatkowo wspiera proces oczyszczania i wzmacnia system nerwowy.

 

Poza tym do picia + herbata ziołowa lub woda.  

 

 

aya dieta 01obiad:
zupa jarzynowa ze śmietaną lub mleczkiem kokosowym, ziemniaki w każdej postaci,
ryż, makarony, kasze 
i pieczywo  + szaszłyki z warzyw, kotlety z kaszy, kalafior, brokuły, 
kasza gryczana z jarzynami, wegańskie sushi, wszelkiego typu sałatki (z wyjątkiem
zakazanych roślin!), jarzyny gotowane na parze lub z grilla, ziemniaki pieczone z cebulą
i pomidorami, smażona lub grillowana papryka, naleśniki orkiszowe z wegańskim pasztetem,
camembert z żurawiną, zapiekanki z warzywami i serem...
Warto też zastosować zioła, wykorzystywane w diecie bezsolnej. Korzystnie jest też stosować
dużą ilość czosnku. Każde dziecko wie, że czosnek przegania wszystko, co złe - od pasożytów
po "wampirki". - To wcale nie bajki!

Przy odrobinie inwencji może być pysznie, ale... Im prościej, tym lepiej.

 

Kolacja: ayahuasca

 

 


 

 

 

Na specjalną prośbę moich gości... PRZEPISY

 

CEREMONIALNE PASTY DO CHLEBA  

 

 

sos czosnkowySOS

CZOSNKOWY

naturalny red bull 

 

 

Drobno posiekany
czosnek, zalany olejem
budwigowym lub 
oliwą...

 

Czasem dorzucam do słoika suszoną papryczkę,
gałązkę rozmarynu, zioła.... wg fantazji. - Czosnek zatopiony w oleju (lub oliwie) nie zostawia tak silnie przykrego zapachu, a swoją moc posiada.  Dodatkowo wzmacnia i oczyszcza organizm.
Olej budwigowy (tłoczony na zimno, nieoczyszczony) to bogactwo kwasów OMEGA- 3 (zawiera ich ponad 56 % - bogate w nie ryby tylko ok 3% ).
SOS CZOSNKOWY nadaje się do wszystkiego. Smakuje na ciepłej grzance z razowego chleba z sałatą. Można dodać go do grillowanych warzyw lub na ziemniaki ugotowane w mundurkach, ale... Wyłącznie na zimno!

 

 

 

kucharek

 

 

 

pasta szpinakowaPASTA

ZE SZPINAKU

I TWAROGU

 

 

- paczka szpinaku np. mrożonego (liście w całości)
- opakowanie tłustego twarożku
z ziołami (może być też serek topiony)
- mnóstwo ziół wszelkiej maści
- zmielona gałka muszkatołowa  (do smaku, nadmiar byłby szkodliwy)

 

Szpinak doprowadzam do gotowania,
dodaję przyprawy, a na końcu twarożek, dokładnie mieszając na ogniu. Następnie całość wrzucam do malaksera i gotowe.

 

 

 

kucharek

 

 

 

paszetetPASZTET 

Z SELERA

 

 

- 2 duże selery
+
2 duże cebule lub 2 pory
(białe części)
- paczka masła (lub szklanka oleju)
- gotowane grzyby (lub tylko wywar grzybowy)
- po jednej szklance: kaszy jaglanej, mielonych orzechów włoskich, bułki tartej
- 6 jajek

 

 

PrzyprawyPas

- ziele ang. + liście laurowe
- łyżka sosu czosnkowego (lub posiekany czosnek)
- 2 łyżki sosu sojowego
- Po jednej łyżeczce: majeranku, suszonej natki pietruszki ( 1/2 pęczka świeżej), lubczyku
- 1/2 łyżeczka mielonej kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- kawałek korzenia imbiru (2 -3 cm wg gustu)
+ coś jeszcze, np. przyprawa podlaska do pasztetów, prażona kozieradka, tymianek, zielona czubryca...

Opcjonalnie: jogurt, chrzan, płatki owsiane, marchew, garść nasion słoneczka (i/ lub pestek dyni)...

 

Cebulę siekam na drobne kawałki i duszę w garnku
z odrobiną wody. Dodaję pieprz, ziele ang., liście laurowe. Gdy jest szklista, dorzucam starty
na grubej tarce seler, paczkę masła, wywar grzybowy z grzybami i posiekany czosnek.

 

 

kaoW razie potrzeby 
dodaję trochę wody i sól. Mieszam regularnie, a gdy całość jest miękka, odstawiam garnek.
Warto usunąć ziele i liście laurowe, ale niekoniecznie.
Dodaję: orzechy, bułkę tartą, ugotowaną kaszę, starty korzeń imbiru, (opcjonalnie startą
na grubych oczkach marchew), nasiona, żółtka, ubitą pianę + przyprawy.

 

Całość zagęszczam
płatkami owsianymi. 
Wszystko dokładnie mieszam. Na koniec blenduję i przekładam
do' keksówek. Piekę w temp. 200o C przez ok. godzinę.

 

 

 

 kucharek

 

 

 

pasta serowkaPASTA

Z ŻÓŁTEGO

SERA

 

 

Ponieważ to
ulubienica moich
gości, stworzyłam
kilka wersji:


 

- 250 dag żółtego sera (nie za słony)fsd
- sos czosnkowy (sporo)
- majonez + ciut musztardy (ostrożnie z ostrą wersją)
- sól i pieprz (jeśli potrzebne)

 

Wszystko wrzucam do malaksera 
i mieszam do uzyskania konsystencji pasty. W zależności od smaku musztardy czasem trzeba
doprawić solą, pieprzem, gorczycą.... (wg gustu).

Opcja 2 -  Zamiast majonezu - keczup z dodatkiem drobno posiekanych, suszonych pomidorów -
 ostra papryka i ulubione zioła.

Opcja 3 - "zielono mi" - Zamiast sosu czosnkowego - spora ilość czosnku niedźwiedziego (najlepiej,
gdy jest świeży).  Blenduję aż całość zrobi się lekko zielona. Często dodaję zielone pestki dyni albo kurdybanek... Co mam.

Opcja 4 -  z ziarnami lnu. Można też dodać kminek .... i tak w nieskończoność...
Poza ceremonią wolno dorzucić wędzone tofu - zmniejsza ilość kalorii i nieznacznie łagodzi smak.

  

 

 

 kucharek

 

 

 

pasta sonecznikowaPASTA

ZE SŁONECZNIKA

 

 

- ziarna słonecznika (prażone na suchej patelni w ilości, żeby dokładnie przykryć dno)
- gęsty przecier pomidorowy z oliwą lub tylko keczup (w stylu słodko-kwaśnym)

 

- bazylia (co najmniej 3 doniczki) + suszona do smaku
Zamiast bazylii można użyć liści nastrurcji albo (wiosną) młodych listków podagrycznika, ale... naprawdę młodych i jeszcze jasno zielonych. Intensywnie dojrzałe nie dają już tak cudownego smaku. 
- łyżeczka sosu czosnkowego
- przyprawy wg gustu (o ile potrzebne)

 

 

Można jeszcze dodać,
co się chce, np. pokrojoną w kostkę skórkę cytryny,  żółty ser (np. parmezan), kaszę gryczaną, czarne oliwki,  (można wszystkiego po trochu). 
Wszystkie składniki wrzucam do malaksera i tak kombinuję z ilością dodatków, aby wyszła z tego smaczna pasta.

 

 

 kucharek

 

 

 

pasta oliwkowaPASTA

Z CIEMNYCH

OLIWEK 

 

 

- ciemne oliwki
- ziarna słonecznika ( poza ceremonią mogą to być orzechy, jakie są pod ręką,
najlepiej mieszankę różnych)

- kapary (lub cytryna)
- można dodać też pokrojoną w drobniutką kostkę skórkę cytryny BIO.
- oliwę sos czosnkowy

 Ziarna prażę na suchej patelni, potem wszystkie składniki blenduję.

 

 

kucharek

 

 

 

pasta smalec vegeSMALEC

WEGAŃSKI

 smakuje jak ze świni

 

 

- 250 g oleju kokosowego
- olej słonecznikowy lub z pestek winogron (od 50 ml do szklanki - z gęstością można eksperymentować)

 

DODATKI 

- smażona cebula (może być gotowa),
- 1 łyżkę sosu czosnkowego lub samego rozdrobnionego czosnku,
- 1-3 (lub więcej) jabłek, pokrojonych w kostkę na "skwarki",
- łyżka bulionu wegańskiego,
- 1 łyżka majeranku + tyle samo orenago + tymianku (najlepiej prosto z doniczek)

- sól i pieprz (jeśli konieczne)
- opcjonalnie łyżka słodkiej papryki i łyżeczka ostrej (lub odwrotnie)

 

 

Można dodać jeszcze kol
garść ziaren  słonecznika, dyni, siemię... - co kto lubi.
Ostatnio np. dodaję pokrojone w skwarki suszone śliwki (pycha!)
Poza ceremonią warto dodać  pokrojone w kostkę wędzone bio-tofu (zmniejsza ilość kalorii)
i tworzy
dodatkowe "skwarki". 

 

Wszystkie dodatki
mieszam w jednej misce z pokrojonymi jabłkami.
Roztapiam tłuszcz w garnku, dolewam olej. Gdy wrze, odstawiam z palnika i wsypuję zawartość
miski. Całość zlewam do szklanych pojemników, a ostudzony wkładam do lodówki.

 

 

 kucharek

 

 

 

pasta warzywnaPASTA

NA BAZIE

KASZY GRYCZANEJ

I PIECZONYCH

WARZYW

 

 

- ugotowana kasza gryczana
(palona lub nie palona)- może być gotowana razem z  brukselką, z brukwią, marchewką...itd 
- mnóstwo posiekanej, zielonej pietruszki
- sos czosnkowy

 

 

- keczupkaj
- warzywa (jak papryka, cukinia... - co jest) upieczone na podręcznym grillu albo na patelni
lub/i warzywa suszone (np. suszone pomidory).
- przyprawa podlaska do pasztetów, sól i pieprz
- można dodać smażoną lub grillowaną cebulę (ale wtedy szybko trzeba to zjeść, bo pasta łatwo
się psuje)

 

Poza ceremonią wolno dodawać
  pieczarki, wędzone to-fu, sos sojowy,  mleko sojowe - kawałki jabłka + - coś, co jest pod ręką...
 Można dać do jednej opcji tylko marchewkę, do drugiej tylko brukiew.... Rozpuśćmy fantazję  
i zawsze będzie super.   

Całość blenduję aż do właściwej konsystencji.